Десетокласници за социалното предприемачество

Десетокласници за социалното предприемачество

Десетокласници за социалното предприемачество

10.06.2024 г.
На 7 юни 2024 г. учениците от 10 в клас, изучаващи професия „Икономист-информатик“, се срещнаха със Слави Топалов – успешен предприемач, реализирал много проекти в община Златоград и извън нея.
Учениците посетиха пералня „Беловидово“, която е създадена и регистрирана като социално предприятие с основна стопанска цел – развитие на предприемачество за улесняване на достъпа до заетост и подкрепа на социално уязвими групи от града ни.
В увлекателен разговор с учениците г-н Топалов ги запозна с идеите на корпоративната социална отговорност. Това е концепция, чрез която компаниите интегрират социалните ангажименти и загрижеността за околната среда в своя бизнес и във взаимоотношенията с партньорите си на ДОБРОВОЛНИ начала. Най-общо социалната отговорност обхваща ангажиментите на бизнеса към обществото, разкриване на нови работни места, осигуряване на адекватни условия за работа и живот на работниците чрез повишаване на квалификацията им.
Създадено по проект през 2018 г. като социално предприятие, пералня „Беловидово“ не работи по време на ковид-епидемията. Въпреки това г-н Топалов не се отказва и като родолюбив златоградчанин запазва 8 постоянни работни места. Работи с отдаденост и вяра, прилага нови технологии и закупува скъпоструваща професионална техника.
На въпросите на учениците той подробно и с ентусиазъм обясни как се правят и печелят проекти. Провокира ги с въпроси да проучат пазарните ниши и нуждите на община Златоград. Да се интересуват от потребностите на все по-нарастващия брой на туристите в нашия град и възможностите да им предложим атрактивни и екологични дейности. Посочи стажуването на учениците като добър старт на пазара на труда.
Разказът на предприемача за спечелени от него проекти по програма „Еразъм+“, която обхваща учениците от професионалните направления и възможностите, които им се предоставят, особено впечатли учениците.
Срещата беше емоционална и с много въпроси, които провокираха младите хора да проучват, да се обучават и развиват и да работят в полза на обществото.
С благодарност и удовлетворение към г-н Слави Топалов, доказал, че бъдещето на град Златоград е негова мисия!